Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή

Ρολό κοτόπουλο στη γάστρα

Ένα ρολό κοτόπουλο ΚΟΤΟΦΑΡΜΑ 
6 μέτριες πατάτες

  • 500 γραμμάρια ζωμό κότας κρύο
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στην αντίσταση και τοποθετούμε το ρολό σε μια γάστρα. Τα αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε στη γάστρα και τις πατάτες και ψήνουμε για μια ώρα σκεπασμένο. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμεγια άλλη μισή ώρα. 
Για τη σάλτσα μουστάρδας: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό κότσας και διαλύουμε το κορν φλάουρ. Ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει η σάλτσα. Στα μισά προσθέτουμε το κρασί. Αφού πήξει, προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή

Γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με νόστιμη γέμιση με κιμά

  • Ένα μεγάλο ολόκληρο κοτόπουλο ΚΟΤΟΦΑΡΜΑ
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κόκκινη πάπρικα
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • Τον χυμό από μιισό πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο ξερό φασκόμηλο
  • Τον χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για το ψήσιμο (εκτός αν το κάνουμε στη γάστρα.)
  • 1/2 κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 κιμά χοιρινό
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Θυμάρι όσο θέλουμε
  • Λίγο σαφράν
  • 1 καρότο τριμμένο
  • Μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 φρέσκια ντομάτα τριμμένη
  • Μια πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά
  • Μια χούφτα ρύζι νυχάκι
  • Μισό ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί

Παίρνουμε το κοτόπουλο και το πλένουμε καλά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ελαιόλαδο, όλα μαζί τα μπαχαρικά και μυρωδικά μας και ανακατεύουμε όλα μαζί. Απλώνουμε αυτή τη μαρινάδα πάνω στο κοτόπουλο και το  αφήνουμε μέσα στο ψυγείο να μαριναριστεί καλά μέχρι να τελειώσουμε με τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές και τρίβουμε στον τρίφτη τη ντομάτα και το καρότο. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά να τσιγαριστούν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε τους δυο κιμάδες και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, το σαφράν και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με κρασί μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς μας και προσθέτουμε μέσα τη ντομάτα και το καρότο. Τέλος βάζουμε τη ζάχαρη και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Προσέχουμε να μην κολλήσει και βάζουμε και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Έπειτα βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και αφού το ανοίξουμε λίγο, βάζουμε στο εσωτερικό του τη γέμιση. όση γέμιση περισσέψει τη στολίζουμε τριγύρω. Τυλίγουμε το κοτόπουλο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί με δυο ποτήρια νερό. Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε το φαγητό μας στη γάστρα και να μη χρειαστεί να το τυλίξετε.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή

Κοτόπιτα με πιπεριές και μανιτάρια

  • 500 γρ. ψητό κότόπουλο ξεψαχνισμένο (χωρίς την πέτσα) ΚΟΤΟΦΑΡΜΑ
  • 3 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
  • 2 φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλ. ρίγανη
  • 120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 6 χωριάτικα φύλλα

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε και τη ρίγανη και αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα. Στρώνουμε στο ταψί μας 3 φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, χαράζουμε την πίτα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή

Τάρτα με κοτόπουλο, μανιτάρια και μαλακό τυρί

  • 1 φύλλο κουρού
  • 2 στήθη κοτόπουλου (φιλέτο) περίπου 1/2 κιλό, βρασμένα (κρατάμε 1 φλ. τσ. ζωμό για τη μπεσαμέλ) ΚΟΤΟΦΑΡΜΑ
  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο αγελαδινό τυρί
  • 2 αυγά
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σοτάρουμε το πράσο στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το βρασμένο κοτόπουλο, αφού το έχουμε ψιλοκόψει και τον μαϊντανό. Αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας και προσθέτουμε τη γέμιση με το κοτόπουλο, το τυράκι και τα αυγά.
Στρώνουμε στη λαδωμένη ταρτιέρα μας το φύλλο κουρού και προσθέτουμε τη γέμιση.
Βάζουμε από πάνω τις ροδέλες της πιπεριάς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά.

Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή

Τηγανιά κοτόπουλο με μέλι και μπύρα

  • 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου ΚΟΤΟΦΑΡΜΑ
  • 1 κόκκινη, 1 κίτρινη, 1 πράσινη, 1 καυτερή πιπεριά
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι - πιπέρι
  • 1 μικρό κουτάκι μπύρα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μαντζουράνα
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  • Μια τηγανιά πατάτες κυδωνάτες

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το οποίο έχουμε κόψει σε μικρές τετράγωνες μπουκίτσες να πάρει χρώμα και να τσιγαριστεί.
Μετά από 4-5 λεπτά το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες ροδέλες και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν και αυτές. Μετά από 3-4 λεπτά σβήνουμε με τη μπύρα και προσθέτουμε το μέλι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ρίγανη, μαντζουράνα και μπουκοβο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη.
Όταν το κοτόπουλο και οι πιπεριές είναι έτοιμες και το τηγάνι μας κρατάει ζουμί, αφαιρούμε όλα τα υλικά από μέσα, αφήνουμε μόνο το ζωμό και σε μισό ποτηράκι νερό παγωμένο διαλύουμε το κορν φλάουρ, το προσθέτουμε στο ζωμό και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε πάλι όλα τα υλικά στο τηγάνι και ενώνουμε με τη σάλτσα. Έχουμε τηγανίσει τις πατάτες και σερβίρουμε μαζί.

Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή

Πατάτες ογκρατέν με κοτόπουλο και μπεσαμέλ

  • 8 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κ.γ. ρίγανη (αυξομειώστε την ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (αυξομειώστε την ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 κ.γ. θυμάρι (αυξομειώστε την ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μέτριες μπουκιές ΚΟΤΟΦΑΡΜΑ
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 100 ml ντομάτα στον τρίφτη
  • 3 πιπεριές πολύχρωμες, μια κόκκινη, μια κίτρινη ή πορτοκαλί και μια πράσινη κομμένες σε ροδέλες
  • 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες κρύο
  • 7 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη

Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάσταση βάσης 38x30 εκ. 
Ρίχνετε μέσα τις πατάτες σε ροδέλες, τις πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το θυμάρι, τις αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με το μισό ελαιόλαδο και τις ανακατεύεται με τα χέρια σας. Τις στρώνετε στο ταψί και τις ψήνετε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Τις ξεφουρνίζετε αλλά αφήνετε το φούρνο σας αναμμένο στους 200.
Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτετε το κοτόπουλο σε μπουκιές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ένα με δύο λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Όταν ροδίσει ελαφρώς το κοτόπουλο προσθέτετε τον χυμό τριμμένης ντομάτας, τις πολύχρωμες πιπεριές, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα πέντε λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι πιπεριές και μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
Στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια και την κρέμα γάλακτος, συνεχίζετε το μαγείρεμα για πέντε λεπτά και μετά αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Μέχρι να γίνετει το μείγμα κοτόπουλου εσείς φτιάχνετε η μπεσαμέλ ως εξής:

Σε ένα μπολ ρίχνετε το μισό γάλα και το αλεύρι και τα ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί και να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι. Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι σουρώνετε το μείγμα γάλακτος - αλευριού για την περίπτωση να μην έχει διαλυθεί πλήρως το αλεύρι.
Προσθέτετε στο κατσαρολάκι και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύεται διαρκώς με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξουν και γίνουν κρέμα. Αποσύρετε το κατσαρολάκι σας από τη φωτιά προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε να διαλυθεί πλήρως και αφήνετε τη μπεσαμέλ στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Παίρνετε έτοιμο μείγμα κοτόπουλου και το απλώνετε ισομερώς πάνω από τις ψημένες πατάτες. Ρίχνετε τα 2 αυγγά, τη χλιαρή μπεσαμέλ, ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν και τη στρώνετε πάνω από το μείγμα κοτόπουλου. Πασπαλίζετε από πάνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνετε το φαγητό σας στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή

Μαγειρίτσα κοτόπουλου

  • 500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο στήθος/μπούτι ΚΟΤΟΦΑΡΜΑ
  • Μπόλικο ξύδι
  • Ελαιόλαδο κατά βούληση
  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 1 μεγάλη κ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1 1/2 lt βραστό νερό
  • 150 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 μεγάλο μαρούλι
  • 2 χούφτες ρύζι η πλιγούρι ή μικρό ζυμαρικό προαιρετικά
  • Μια μέτρια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
  • Μυρώνια, καυκαλήθρες (αν βρείτε)
  • Μισό ματσάκι τσουκνίδα ή σπανάκι ή σέσκουλα (ότι βρείτε)
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα και βιολογικά)
  • 2 κ.γλ. λευκό πιπέρι
  • Αλάτι
  • Θυμάρι
  • 3 κ.γλ. ταχίνι ή όπως φτιάχνετε το κλασικό αυγολέμονο

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα βαθύ μπολ και του βάζουμε μπόλικο ξύδι - το αφήνουμε έτσι τουλάχιστον 10 λεπτά ή μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά μας.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τοποθετούμε σε ένα πιατάκι και το κρατάμε ξεχωριστά από το ξερό κρεμμύδι.
Πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε, τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε ένα μεγάλο σουρωτήρι όπου σας βολεύει. Πλένουμε πολύ καλά το μαρούλι και τα σέσκουλα ή σπανάκι ή τσουκνίδα που θα χρησιμοποιήσουμε. Έπειτα τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα προσθέτουμε και αυτά στο σουρωτήρι.
Ξεπλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες. Το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κομμένο κοτόπουλο. Ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να λαδωθούν καλά τα κομματάκια. Βάζουμε 1,5 λίτρα νερό στον βραστήρα.
Σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο μέχρι να ασπρίσει περίπου 2 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμη και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Έπειτα προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βραστό νερό και όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά - μυρωδικά. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ό,τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται καθώς και 3 κ.σ. ταχίνι.

Κοτοφάρμα Χατζηπανταζή

Κοτόπουλο στο φούρνο

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1½ κιλό), κομμένο σε μερίδες ΚΟΤΟΦΑΡΜΑ
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά, για περισσότερη γεύση)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις).
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  3. Προσθέστε τις πατάτες και τις μερίδες του κοτόπουλου στο μπολ και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα από το μείγμα.
  4. Αδειάστε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα ταψί, φροντίζοντας οι πατάτες και το κοτόπουλο να είναι σε μία στρώση.
  5. Προσθέστε λίγο νερό (περίπου 1 φλιτζάνι) στον πάτο του ταψιού.
  6. Ψήστε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και οι πατάτες να μαλακώσουν. Στη μέση του ψησίματος, μπορείτε να ανακατέψετε τις πατάτες για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  7. Πριν το σερβίρισμα, αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.
  • Για πιο τραγανή πέτσα, ψήστε το κοτόπουλο για τα πρώτα 20 λεπτά στους 220°C και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 200°C.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδια ή καρότα, για ένα πιο πλήρες πιάτο.
  • Προσθέστε περισσότερο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού προς το τέλος του ψησίματος για να ενισχύσετε τη γεύση.